redakcia Bardejovský Reportér Regióny

Bardejovčania ocenení primátorom

Primátor Bardejova Boris Hanuščak udelil Ceny primátora mesta.

Ilustračný obrázok k článku Bardejovčania ocenení primátorom
Zdroj: Bardejovský Reportér

BARDEJOV. V piatok 19. januára sa pri príležitosti osláv Oslobodenia mesta už tradične udeľovali aj Ceny primátora mesta. Samotným primátorom Borisom Hanuščakom bolo ocenených 17 jednotlivcov a štyri spoločnosti.

Ceny sa udeľujú za vynikajúce tvorivé výkony a významné výsledky vedeckej, technickej, umeleckej, publicistickej, športovej a verejnoprospešnej činnosti. Činnosť osôb, ktoré sa významným spôsobom pričinili o hospodársky a kultúrny rozvoj mesta, humanitárnu činnosť a propagáciu mesta doma a v zahraničí. Činnosť osôb pri záchrane ľudských životov, majetku mesta a obyvateľov mesta.

Slávnostný program dotváral aj hudobný prejav žiakov zo Základnej umeleckej školy Michala Vileca Bardejov.

Cenu primátora mesta získali

Anna Cidilková- Aktívna seniorka, predsedníčka Klubu dôchodcov v Bardejove, bývalá pedagogička, milovníčka folklóru a ľudového umenia. Cenu primátora mesta získala za nezištnú a obetavú prácu v prospech rozvoja Klubu dôchodcov v Bardejove, za úspešnú, korektnú a kreatívnu prácu so seniormi a pre seniórov, za dlhoročný rozvoj, šírenie a propagáciu miestnej a regionálnej kultúry, tradičného folklóru a kultúrneho dedičstva nie len v meste Bardejov, ale aj jeho okolí.

Erika Dubňanská – študentka 4. ročníka odboru technické lýceum so zameraním na strojárstvo získala Cenu primátora mesta za skvelú reprezentáciu školy a mesta Bardejov. Pod odborným vedením Ing. Petra Simka s prácou Vibračná brúska obsadila 2. miesto na prestížnej celoslovenskej súťaži IPM STUDENT AWARD. Túto súťaž vyhlasuje Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Štátny inštitút odborného vzdelávania a IPM SOLUTIONS, s.r.o. pre študentov stredných odborných škôl. V doterajšej 16-ročnej histórii súťaže je Erika Dubňanská jedinou študentkou, ktorá sa umiestnila na víťazných priečkach.

PhDr.Mgr. Silvia Fecsková – pedagogička, výskumníčka, dramaturgička a najmä propagátorka hudobného života v meste dostala Cenu primátora mesta za neustálu činnosť pri propagácii osobnosti Bardejova a Bardejovského okresu, za propagáciu hudobného života mesta, publikačnú činnosť, prípravu výstav, náučných cyklov a za neustálu prípravu mladých talentov na ďalšie štúdium. Nezanedbateľné je spoluautorstvo a realizácia všetkých podujatí v rámci Roka Jozefa Grešáka, čím bardejovského rodáka predstavila nielen Bardejovčanom, ale aj obyvateľom Slovenska.

Filip Gomboš – študent 3. ročníka Gymnázia L. Stöckela v Bardejove získal Cenu primátora mesta Bardejov za šírenie a propagáciu dobrého mena nielen menovanej školy, ale aj samotného mesta Bardejov, a to doma na Slovensku aj ďaleko za jeho hranicami. Ako účastník biologickej olympiády – obsadil 2. miesto v krajskom kole; 3. miesto v celoslovenskom kole a 1. miesto v súťaži Prešovského a Košického kraja. Ako jediný účastník zastupoval Slovensko a rodný Bardejov na medzinárodnej prehliadke študentských vedeckých prác MILSET ESI v brazílskom meste Fotraleza, kde sa úspešne prezentoval.

Andrej Filip – získal Cenu primátora mesta pri príležitosti životného jubilea 85 rokov ako výraz ocenenia za vrúcny a emotívny vzťah k mestu, za úspešnú, iniciatívnu a záslužnú prácu v Klube dôchodcov v Bardejove, za významný podiel k zvýšeniu záujmu členskej klubovej základne seniorov o spoločenské dianie v meste, kde ako jeden zo zakladateľov speváckej skupiny Sami sebe prispieva k skvalitneniu života generácie tretieho veku.

PhDr. Vasiľ Gula, CSc. – Bývalý stredoškolský učiteľ, pedagóg, neskôr predseda Okresného národného výboru v Bardejove získava Cenu primátora mesta, za dlhoročnú odbornú a riadiacu činnosť, budovanie a rozvoj školstva v Bardejove a jeho okrese, za zodpovedné a korektné vystupovanie, kreativitu, humánne a etické hodnoty, za významné výsledky a činy vo verejnoprospešnej činnosti, za koncepčnosť a úspešné presadzovanie rozvoja stratégie mesta koncom 20. a začiatkom 21. storočia.

Mária Holevová – členka II. ZO SZPB v Bardejove – aktívna účastníčka odboja v 2. sv. vojne získala Cenu primátora mesta Bardejov za aktívnu účasť pri oslobodzovaní mesta a okresu v 2 sv. vojne. Jej odbojová púť začala v partizánskej skupine Čapajev – Šukajev v okolí Giraltoviec a neskôr v Čergovskom pohorí. Svojimi veliteľmi Čapajevom a Kučečkom bola poverovaná dôležitými úlohami – boli to informácie o pohybe nemeckých vojsk, organizovanie zbierok potravín, liekov a šatstva pre partizánov. Pani Mária Holevová je za svoju odbojovú činnosť držiteľkou viacerých vyznamenaní – Medaily k 25. výročiu oslobodenia republiky, k 50. a 60. výročiu SNP a oslobodenia republiky, Medaily M.R. Štefánika.

MUDr. Ján Hollý – lekár s dlhoročnou praxou – prvý privátny stomatológ v Bardejove, spoluzakladateľ Slovenskej komory zubných lekárov v Trnave, spoluzakladateľ a niekoľkoročný predseda regionálnej komory zubných lekárov v Bardejove. Cenu primátora dostáva za výborné referencie, vysokú profesionalitu a spokojnosť pacientov, za výchovu ďalšej generácie stomatológov. V súčasnosti je predsedom fotoklubu BARDAF -najúspešnejšieho fotoklubu v Prešovskom kraji, ktorého činnosť je známa a uznávaná ďaleko za hranicami Slovenska.

RNDr. Eva Kurnátová – dostala Cenu primátora mesta ako výraz poďakovania, úcty a uznania za dlhoročnú pedagogickú činnosť, odbornú erudovanosť, za úspechy a obnove Spojenej školy na Štefánikovej ul. v Bardejove. Jej skúsenosti, odborný profil a morálne vlastnosti vytvárajú súzvuk, ktorý vyvoláva prirodzený rešpekt a uznanie nielen u kolegov, študentov, ale aj rodičov.

MUDr. Miroslav Leško – lekár – anesteziológ, dlhoročný primár ARO v NsP v Bardejove, jeden zo zakladateľov modernej resuscitácie a anesteziológie v okrese Bardejov. Uznávaný odborník a špecialista. Cenu primátora získava pri príležitosti životného jubilea 70 rokov za vysokokvalifikovanú zdravotnú starostlivosť s ohľadom na všetko prospešné a humánne v prospech človeka, za vytvorenie výborne fungujúceho odborného pracoviska a ľudský a empatický prístup k pacientom a kolegom.

MUDr. Alžbeta Molčanová – stomatologička, bývala vedúca Odboru zdravotníctva, ktorá organizovala prácu a pričinila sa o rozvoj zdravotníctva v našom okrese. Cenu primátora mesta dostala za celoživotnú neúnavnú činnosť v oblasti medicíny – odbor stomatológia. Spokojnosť pacientov, profesionalita, využívanie najnovších technológií a pomôcok a najlepšie možné riešenia ju zaradili medzi vyhľadávaných a uznávaných odborníkov.

Ing. Ján Motyka- Dostal Cenu primátora pri príležitosti životného jubilea 70 rokov za vysokú úroveň odbornej a profesionálnej služby najskôr v oblasti poľnohospodárstva, neskôr stavebníctva, za nezištnú a obetavú prácu, ktorá prispela k rozvoju nielen Bardejova, ale aj jeho okolia, za dlhoročnú všestrannú angažovanosť a prácu v samosprávnych organoch mesta, kde svojím korektným, odborným a ľudským prístupom hájil záujmy nielen Bardejova, ale predovšetkým občana.

Mgr. Vladimír Novák – od februára 2012 do decembra 2017 riaditeľ Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a.s., závod Bardejov. Cenu primátora mesta dostal za aktívny prístup a veľmi dobrú spoluprácu pri rozširovaní, úpravách a rekonštrukciách vodovodných a kanalizačných prác a zariadení v meste Bardejov a jeho častiach, za profesionalitu s bohatými skúsenosťami vo vodohospodárstve a veľkú snahu závodu dosiahnuť maximálnu spokojnosť zákazníka.

Ing. Ľubomír Skaloš – v poradí 98. primátor mesta v rokoch 1990 –1999. Pracovitosť, múdrosť, prirodzená inteligencia, veľkorysosť, náročný nielen na iných, ale predovšetkým sám na seba. Starostlivosť a láska k rodnému mestu prispeli k pokračovaniu jeho všestranného rozvoja. Bardejov – PERLA HORNÉHO ŠARIŠA, sa stal symbolom krásy a malebnosti. Sofistikované a jedinečné skĺbenie histórie a súčasnosti a neustála starostlivosť o dedičstvo našich umných a zručných predkov, ktorí nám zanechali nádherné skvosty – boli dôvodom na to, aby v roku 2000 bol Bardejov zapísaný do Zoznamu svetového a kultúrneho dedičstva, čím sa môže pochváliť len málo miest na celom svete.

František Šarišský – dostal Cenu primátora za bohatú verejnoprospešnú prácu v SZPB, kde sa od r. 1978 podieľal na jeho činnosti najskôr ako radový člen, neskôr ako funkcionár a za aktívnu účasť pri oslobodzovaní mesta Bardejov a jeho okresu v 2. sv. vojne. Za svoju odbojovú činnosť bol ocenený medailou k 25. výročiu oslobodenia republiky, k 50. a 60. výročiu SNP a oslobodenia republiky.

Ocenenia in memoriam

MUDr. Ján Gurský – lekár a kňaz. Cenu primátora in memoriam získal za celoživotnú neúnavnú prácu, humánny a empatický prístup k pacientovi, za zveľaďovanie a rozvoj duchovných aktivít a ekumenický postoj a prístup k ostatným cirkvám v Bardejove, ochotu vzájomne spolupracovať a dobre spolunažívať, za cieľavedomý a konštruktívny prístup ku všetkým zložkám občianskeho života v meste, čím prispieval k vytváraniu pokojnej a zdravej atmosféry v meste. Cenu prevzal syn MUDr. Ján Gurský.

Ing. Jozef Kuchta, PhD –Cenu primátora in memoriam mu bola udelená ako výraz úprimného poďakovania, úcty a uznania za nezmazateľnú, vysokokvalifikovanú a odbornú prácu a poctivý prístup k nej, za výborné manažérske schopnosti, ktoré vykonával na rôznych stupňoch riadenia v oblasti životného prostredia, za humánne a etické hodnoty, ktoré presadzoval nielen ako poslanec MsZ a VÚC, ale najmä ako človek. Cenu prevzal syn Lukáš Kuchta.

Ocenené boli aj štyri inštitúcie

EKOMIDO, s.r.o Bardejov – za propagáciu a šírenie dobrého mena mesta Bardejov doma a v zahraničí. Všestranne zameraná firma, ktorá sa zaoberá rozsiahlou činnosťou. Hlavným zameraním je stavebná činnosť, služby spojené s personálnou agentúrou, predaj nehnuteľnosti a prenájom lešenia. Ďalšou oblasťou je predaj automobilov a vedenie autoškoly.

Vďaka kvalitnému vedeniu spoločnosti, vysokej technickej profesionalite a schopnosti realizovať požiadavky klienta v dohodnutých termínoch a vysokej kvalite patrí k vyhľadávaným firmám nie len na Slovensku, ale aj v zahraničí. Pri svojej činnosti využívajú moderné technológie a pružne reaguje na slovenský trh. Sponzoringom podporuje mnohé kultúrno-spoločenské podujatia.

Kúpeľno – lečebný ústav MV SR Družba, Bardejovské Kúpele – Svoju prevádzku začal v roku 1978. Dnes poskytuje ubytovacie, stravovacie i liečebné služby na vysokej úrovni. Priamo v budove sa nachádza liečebné oddelenie komplexne vybavené zdravotníckou technológiou vodoliečby, elektroliečby, teploliečby, inhalačnej liečby, svetloliečby, lynfodrenážnej liečby.

Liečia sa tu onkologické choroby, choroby obehového ústrojenstva, tráviaceho ústrojenstva, poruchy látkovej výmeny a žliaz s vnútornou sekréciou, choroby dýchacích ciest, obličiek a močových ciest a choroby z povolania. Pre svoju profesionalitu, odbornosť a empatický prístup ku klientovi sú úspešným a veľmi často vyhľadávaným zariadením.

OSBD Bardejov- Hlavnou náplňou Okresného stavebného bytového družstva v Bardejove je správa bytov, kurenárske práce, zasklievanie a revízna činnosť.

Pomáhajú obciam a mestám znížiť náklady, investorom nájsť dodávateľov, zadávateľom informovať o projektoch, subdodávateľom oslovovať odberateľov alebo dodávateľom nájsť zákazníkom. Menovaná inštitúcia, ktorá pôsobí na trhu niekoľko desaťročí získava Cenu primátora mesta za výstavbu, obnovu a modernizáciu obytných domov a bytov. Za informačný marketingový zdroj v stavebníctve a pomoc firmám a ľuďom plniť ich budovateľské sny stavať a dosahovať svoje ciele.

TORNO, s.r.o.- Citroën, Bardejov – Firma ponúka trieskové obrábanie, zámočnícke práce, zváračské práce, obrábanie CNC, hutný materiál, prípravu tovaru, inžiniersku činnosť, výrobu hydraulických tlmičov, článkov reťazí, výrobu tlakových nádob. Patrí medzi vyhľadávané predajne a servis automobilov a ľahkých motorových vozidiel. Vysoko profesionálny tím odborníkov, spokojnosť spotrebiteľa a starostlivosť nielen o klienta, ale aj zamestnanca radí túto spoločnosť medzi popredné spoločnosti. Svoje aktivity prejavuje aj na rôznych kultúrno-spoločenských podujatiach mesta a okresu, pričom jej nie je vlastný aj sponzoring.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM