Mário Hudák Regióny Regióny

Americké zlato Pavla Varcholu

Bardejovský silový trojbojár ma za sebou vrchol sezóny a prvé miesto v tlaku a mŕtvom ťahu na svetových hrách v Los Angeles.

Ilustračný obrázok k článku Americké zlato Pavla Varcholu
Zdroj: Bardejovský Reportér

LOS ANGELES/BARDEJOV. Trojbojár Pavol Varchola (38) z bardejovského športového klubu silového trojboja Hard Power Team získal na Svetových hrách policajtov a hasičov 2017 (World Police and Fire Games 2017) v americkom Los Angels v hmotnostnej kategórii do 105 kg a vekovej od 35 do 40 rokov, zlatú medailu v tlaku na lavičke (155 kg) a mŕtvom ťahu (290 kg).

Hry sa konali od 6. do 13. augusta a súťažilo sa na nich v 68-ich športoch. Po olympiáde patria medzi najmasovejšie športové udalostí na svete. Varchola ich absolvoval už v New Yorku (2011) a Belfaste (2013). Po nechcenej pauze v roku 2015 uspel aj tento rok v Amerike.

Ste silový trojbojár a povolaním hasič. Dobrá kombinácia do Los Angeles.

Áno, toto bol už 6. ročník svetových hier. Súťaží sa tam v športoch, ktoré robia policajti a hasiči pre rozvoj svojej fyzickej a psychickej zdatnosti. V New Yorku v roku 2011 som bol druhý v tlaku na lavičke, v trojboji som vtedy vyhral. V írskom Belfaste som o dva roky neskôr urobil v mŕtvom ťahu aj v tlaku na lavičke dokonca svetové rekordy, podal som svoj životný výkon. Tlak 200 kg a mŕtvy ťah 300 kg. Chcel dom to teraz zopakovať, no niekedy tá súťaž nevyjde ako chcete.

„V Amerike je silnejšia tradícia, vo fitnescentrách sa schádzajú borci z celého okolia, sú tam ako doma.“

V čom ste súťažili?

Tento rok v Los Angeles som sa sústredil na dvojboj v mŕtvom ťahu a tlaku (tzv. „push pull“) a od začiatku som išiel na medailu. V mŕtvom ťahu som potiahol 290 kg a v tlaku 155 kg, čo mi v tejto disciplíne bohato stačilo na prvé miesto. V mojej váhovej kategórii súťažilo štrnásť pretekárov. V našich silových disciplínach sa tento rok súťažilo na dvoch pódiách.

Keďže sú v Amerike tieto hry veľmi populárne a uznávané, chodilo sa na nás, súťažiacich, pozerať veľa ľudí. Na hrách sa súťaží bez výstroja, povolený je len opasok.

Koľko športovcov zo Slovenska sa zúčastnilo?

Našu slovenskú výpravu na tieto hry tvorilo celkovo päť ľudí, dvaja borci z Piešťan, jeden kulturista z Košíc a kolega trojbojár Prešovčan. Financovali sme si to čiastočne sami, čiastočne nám pomohli aj sponzori a mesto.

Trochu ste aj cestovali.

V Amerike sme boli 12 dní, čiastočne sme to potom poňali aj ako spoznávací výlet. Boli sme napríklad v úplne prvom fitnescentre na svete „Gold ́s Gym“, ktoré funguje už 50 rokov, navštívili sme pláž s fitnescentrom pod holým nebom „Muscle Beach“, kde sa masovo posiluje a cvičí a kde je obrovský športový komplex, verejná pláž.

V Los Angeles má VIP fitnescentrum na vysokej klubovej úrovni aj Bardejovčan Juraj Pipasík, ako osobný tréner cvičí vždy len s jedným klientom. Pozreli sme si aj filmové štúdiá a autom sme potom cestovali z Los Angeles do Las Vegas a späť.

Hrali ste v kasíne?

Tam jednoducho vyjdete na ulicu a ste v kasíne. Ale kto nebol vo Vegas a nehodil si do automatu? Samozrejme sme si zahrali, ja som na pákovom automate vyhral 20 dolárov, takže som mohol byť spokojný.

Pavol Varchola so svojou manželkou Danou Varcholovou. / Zdroj: Bardejovský Reportér

Je rozdiel medzi európskym a americkým fitness?

V Amerike to funguje vo väčšom. Je tam silnejšia tradícia, vo fitnescentrách sa schádzajú borci z celého okolia. Chodia tam ako domov. Nové trendy sa cez internet a sociálne siete šíria rýchlo aj v tomto športe. Poznám majstrov sveta z Ameriky aj Ruska, ktorí dnes dávajú a zdieľajú nové veci automaticky. Takže netreba čakať na majstrovstvá sveta, aby ste to videli ako kedysi.

Vrchol sezóny máte úspešne za sebou.

Áno. Ale keďže mám stále relatívne dobrú formu, chcel by som sa teraz poriadne pripraviť ešte na slovenskú extraligovú súťaž družstiev, ktorá bude v novembri v Sabinove. Trápi ma ale trochu poranený prsný sval, uvidíme. A musím sa pochváliť, že Martin Priščak z nášho družstva získal minulý týždeň v americkom Orlande na juniorských majstrovstvách sveta v kategórii dorastencov do 83 kilogramov tiež prvé miesto.

Zdroj: Bardejovský Reportér
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM