Magazín

Ak nastane KONIEC sveta, jeden tvor PREŽIJE: Je ako nezničiteľný tank

Zabudnite na predstavu, že na Zemi by prestal existovať život. Existuje tvor, ktorý sa dokáže prispôsobiť čomukoľvek.

Ilustračný obrázok k článku Ak nastane KONIEC sveta, jeden tvor PREŽIJE: Je ako nezničiteľný tank
Zdroj: pixabay.com , pixabay.com

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, ako by vyzeral svet po apokalypse? Pravdepodobne si tiež predstavujete Zem ako akési prázdne miesto bez života. Napriek tomu existuje tvor, ktorý dokáže prežiť akúkoľvek skazu.

Najodolnejším tvorom sú tardigrady, známe ako pomalky či vodné medvede. Posledná prezývka im prischla pre ich bacuľaté telíčko. Tieto špirálovce sú drobučké, no dokážu to, čo žiaden žijúci tvor na svete.

Majú super vlastnosti

„Dokážu prežiť vo vákuu kozmického priestoru, odolávať teplotám od takmer absolútnej nuly po takmer 100 °C, vyrovnať sa s tlakom šesťkrát väčším ako na dne najhlbších oceánov a prežiť dehydratáciu a zamrznutie na celé roky,“ opisuje ich super vlastnosti medzinárodný vedecký časopis New Scientist.

Vodné medvede prežijú i poriadnu dávku röntgenového žiarenia.

Chránia sa štítom

V hľadáčiku vedcov je pomalka už dlhší čas – v jej DNA totiž už v minulosti objavili bielkovinu, ktorá dokáže tohto tvora dokonale ochrániť pred radiáciou. Bielkovinu pomenovali ako Dsup – Damage suppressor.

„Predpokladáme, že Dsup sa veľmi tesne naviaže na DNA a poskytuje štít proti vplyvom okolitého prostredia. DNA sa stane neprístupnou pre akékoľvek škodlivé činitele. Pokiaľ je nám známe, je to prvý identifikovaný proteín viažuci sa na DNA, ktorý poskytuje ochranu DNA a väčšiu toleranciu živočíšnych buniek k rádioaktivite,“ vyjadril sa v minulosti Takekazu Kunieda z Tokijskej univerzity. Informuje o tom New Scientist.

Tardigrady sa nachádzajú všade okolo nás. Udomácnili sa na mnohých nehostinných miestach sveta ako sú púšte či ľadovce.

Foto: ilustračné

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM