Michal Majer Rôzne

Ak chcete podvádzať, tak radšej so ženou!

Čudujete sa o čom to hovoríme? Nuž, predstavte si, že muži sa nestavajú rovnako k nevere partnerky, keď ich podvedie s mužom, ako keď ich podvedie so ženou. Podľa nového výskumu vedcov psychológov z University of Texas v Austine je totiž pravdepodobn

Homosexuálny neverník to má prehraté A čo je ešte zaujímavejšie – my ženy to máme naopak. Je väčšia pravdepodobnosť, že budeme pokračovať v randení s mužom, ktorý mal iný heterosexuálny vzťah, ako s mužom, ktorý mal homosexuálny „bočák“. Štúdia, ktorá bola zverejnená v odbornom magazíne Personality and Individual Differences, poskytuje nový pohľad na psychologické adaptácie mužskej a ženskej túžby vzhľadom na partnerov.

Každý si chráni svoje „Robustný žiarlivostný mechanizmus sa aktivuje u mužov a u žien pri rôznych typoch podnetov – tých, ktoré ohrozujú otcovstvo u mužov a tých, ktoré ohrozujú odovzdanosť u žien,“ hovorí Jaime C. Confer, vedúca autorka štúdie a odborníčka v oblasti evolučnej psychológie. Štúdiu realizovala spolu so svojím otcom Markom D. Cloudom, profesorom psychológie na univerzite Lock Haven v Pensylvánii.

Ako na to prišli? Výskumníci požiadali 700 vysokoškolských študentov, aby si predstavili, že žijú v romantickom a sexuálnom vzťahu s niekým, s kým randia už tri mesiace. Potom sa ich spýtali, ako by reagovali na situáciu, keby sa ich partner dopustil nevery. Niektorým účastníkom povedali, že ich partneri boli neverní s mužom, iným, že so ženou. Niektorým bolo povedané, že ich partneri mali pomer s jednou osobou, iným, že s viacerými. Niektorým bolo povedané, že sa akt nevery odohral len raz, iným, že dvakrát.

Bez ohľadu na počet epizód alebo partnerov sa ukázalo, že:

  • 50 percent mužov prejavilo pravdepodobnosť, že vo vzťahu budú pokračovať s doterajšou partnerkou, v prípade, že mala homosexuálny vzťah; v prípade vedľajšieho vzťahu ženy s mužom by v randení pokračovalo len 22 percent mužov.
  • u žien vyšla 28 percentná pravdepodobnosť, že budú pokračovať vo vzťahu s priateľom, ktorý mal heterosexuálny vzťah a 21 percent žien prejavilo pravdepodobnosť, že zostane s mužom, ktorý mal homosexuálnu aférku.

Muži menej podporujú homosexualitu, ale… Výsledky analýzy naznačujú, že muži sú viac zúfalí z typu nevery, ktorá môže ohroziť otcovstvo ich potomkov. „Tieto zistenia sú ešte pozoruhodnejšie, keďže v prieskumoch sa ukázalo, že muži sú v negatívnejšej pozícii voči homosexualite a menej podporujú rovnaké občianske práva pre homosexuálov ako ženy. Avšak táto všeobecná tendencia mužov – ukazovať nižšiu toleranciu voči homosexualite ako ženy je obrátená v jednej povznášajúcej situácii – ženskej homosexualite,“ tvrdia autori.

Muži častejšie chcú po nevere rozchod Naopak, ženy namietajú proti pokračovaniu vzťahu v oboch prípadoch, ale predovšetkým vtedy, ak mal ich priateľ homosexuálny pomer. Takáto záležitosť môže byť videná, ako známka nespokojnosti so súčasným vzťahom a podľa autorov – predohra k prípadnému opusteniu. Vo všeobecnosti štúdia ukázala, že muži výrazne častejšie ukončujú vzťahy v prípade partnerkinej nevery (teraz myslíme heterosexuálnu), ako ženy po nevere partnera.

Autor: Lucia Vlková Zdroj: diva.sk Článok si môžete prečítať aj [link=http://www­.diva.sk/clanok/28428/ak-chcete-podvadzat-tak-radsej-so-zenou/]TU[/link].

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM