Aktualizované Zo Slovenska

Agrorezort podporil z 2 mil. eur najmä veľkochovy a subjekty blízke OĽANO, tvrdí Hlas

Agrorezort podporil z dvoch miliónov eur pre chovateľov ošípaných len 4 % fariem, a to najmä veľkochovy a subjekty blízke hnutiu OĽANO.

Ilustračný obrázok k článku Agrorezort podporil z 2 mil. eur najmä veľkochovy a subjekty blízke OĽANO, tvrdí Hlas
Zdroj: TASR/AP

Uviedla to Patrícia Medveď Macíková, hovorkyňa opozičnej mimoparlamentnej strany Hlas- SD, v súvislosti s podporou na ošípané, o ktorej strana informovala už v utorok (28. 12.).

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR podľa nej zavádza verejnosť pri obrane svojich politických funkcionárov.

Klame ministerstvo?

Nastavením vzorca na rozdelenie dvoch miliónov eur chovateľom ošípaných cielene zvýhodnilo nielen subjekty blízke OĽANO, ale aj zahraničné veľkochovy.

„Ministerstvo klame verejnosť, keď tvrdí, že chcelo podporiť malých a stredných chovateľov ošípaných. Peniaze vyplatilo len štyrom percentám chovateľov ošípaných na Slovensku. Väčšinu financií z dvoch miliónov eur vyplatilo veľkochovom, najmä zahraničným a, samozrejme, dánskym. Vzorec vyplácania na farmu, ktorý agrorezort zverejnil v utorok (28. 12.) večer až na nátlak médií, jasne preukazuje zámer vyplatiť najviac na sviňu subjektom blízkym OĽANO,“ uviedol Róbert Puci, nezaradený poslanec Národnej rady SR zo strany Hlas– SD.

MPRV tak podľa Puciho zároveň verejne potvrdilo, že na tvorbe vzorca sa podieľal priamo agrorezort. „Rozdelenie dvoch miliónov eur sa tak udialo s vedomím ministra Samuela Vlčana (nominant OĽANO) a štátneho tajomníka Milana Kyseľa. Je šokujúce, že za týchto okolností už na ministerstve a Národnom poľnohospodárskom a potravinárskom centre nezasahuje NAKA a nezabezpečuje dokumenty a počítače,“ zdôraznil Puci.

Agrorezort vo svojich vyjadreniach pre médiá podľa Puciho taktiež potvrdil, že kritériá zberu údajov pre chovateľov ošípaných nastavil v prospech subjektov blízkych vedeniu agrorezortu zámerne.

Aktualizované 19:37: MPRV SR detailne vysvetlilo dôvody podpory chovu ošípaných aj spôsob jej výpočtu a na rozdiel od bývalých vlád Smeru, Hlasu a SNS zaviedlo opatrenia na zvýšenie objektívnej transparentnosti a obmedzenie možnosti jednotlivcom zasahovať do schém pomoci. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie MPRV v reakcii na stredajšie vyjadrenia strany Hlas-SD.

„Aj preto zavádzame cenníky na techniku a stavebné práce financované z eurofondov, aby sa ‚Eldorádo‘ v rozkrádaní podpôr a dotácií, ktoré tu zaviedol práve Smer a ‚zdokonalila‘ SNS, už nikdy neopakovalo,“ zdôraznil agrorezort.

Pre rodinu?

Podľa Puciho je teda zrejmé, že Vlčan aj Kyseľ, ktorého najbližšia rodina dostala až 4500 eur na každú chovanú sviňu, schválili najvýhodnejšie podmienky pre im blízke subjekty. Ako zverejnil portál polnoinfo.sk, extrémne výhodné podmienky, tentoraz 400 eur na ošípanú, získala aj firma Ján Balko pani Anny Balkovej, dlhoročnej kolegyne štátneho tajomníka Kyseľa z výkonného výboru Spolku farmárov Slovenska.

„Podozrenia aj medializované dôkazy sú extrémne závažné. Hlas–SD sa preto pýta, kde sú teraz orgány činné v trestnom konaní (OČTK). Čakajú, kým sa skartujú kritické dokumenty, ktoré by mohli preukázať korupciu a zneužitie právomocí priamo predstaviteľov Hegerovej vlády? Podľa zásady ex offo, ktorú OČTK ukladá zásada oficiality a legality, už mali začať konať. Ide o podozrenie z korupcie a zneužitie právomocí verejného činiteľa v sume presahujúcej dva milióny eur na najvyšších miestach vlády,“ dodal Puci.

Ďalší škandál?

Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora (SPPK) s veľkým rozhorčením prijala informácie, akým spôsobom bola vypísaná podpora a následne priznaná výška honoráru pre niektorých chovateľov ošípaných. Uviedla to Jana Holéciová, hovorkyňa SPPK.

Pripomenula, že od 22. novembra do 1. decembra mohli chovatelia ošípaných vyplniť dotazník Národného poľnohospodárskeho a potravinárskeho centra, na základe ktorého mohli dostať finančnú podporu na zmiernenie následkov afrického moru ošípaných (AMO) v roku 2021. Celkovo boli prerozdelené 2 milióny eur.

Zdôraznila, že SPPK o pripravovanom dotazníku nemala žiadne informácie.

MPRV SR túto formu podpory s SPPK, ako s najväčšou agropotravinárskou samosprávou v SR, nijako nekonzultovalo. SPPK sa o nej dozvedela až na konci roka, a to z médií a od chovateľov ošípaných, uvidela komora.

Podčiarkla, že spôsob zverejnenia, krátkosť času na vyplnenie dotazníka, zvláštne nastavený spôsob výpočtu odmeny a aj samotná výška odmeny za vyplnenie dotazníka pre niektorých chovateľov ošípaných je v období vysokých nárokov na transparentnosť pri prideľovaní podpôr v poľnohospodárstve obzvlášť zarážajúca.

„Ešte ani nedoznela posledná veľká kauza korupcie na Pôdohospodárskej platobnej agentúre a už sa nám tu vytvárajú nové cestičky a spôsoby na iné, veľmi zarážajúce a podozrivé praktiky,“ uviedol predseda SPPK Emil Macho.

Hovorkyňa poznamenala, že chovateľom ošípaných je aj podpredseda SPPK Miroslav Štefček. Podľa neho v tak kritickom období, keď pre AMO sú chovatelia povinní likvidovať tisícky zvierat z postihnutých už aj veľkých profesionálnych chovov, je základ, aby o dvojmiliónovej podpore vedeli všetci chovatelia.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM