Zuzana Vajayová Rôzne

Aby boli problémy s močovými cestami minulosťou

Mrazivé počasie a veľká nádielka snehu, ktoré nás v posledných dňoch opäť zasypali, nenechávajú stopy len na našej nálade, ale môžu sa postarať aj o množstvo zdravotných problémov, spojených s močovými cestami.

Predovšetkým my ženy dôverne poznáme to nepríjemné pálenie v oblasti intímnych zón pri močení, počas neho, ako aj neznesiteľné nutkanie na malú potrebu, ktoré sa na toalete ukáže ako falošné.

Áno, hovoríme o problémoch s močovým ústrojenstvom. O množstve tabletiek ste toho už iste veľa počuli. Prinášame vám preto príspevok o najzázračnejších bylinkách, s ktorými by ste si mali veľmi rýchlo pomôcť aj bez zásahu lekára.

Praslička roľná Aspoň takto hovorí o prasličke roľnej Mária Trebenová vo svojej knihe Zdravie z Božej lekárne. Divé proso, ako sa zvykne praslička ľudovo nazývať, je najväčším bojovníkom proti zápalu močových ciest, zápalu mechúra a proti chorobám obličiek.

Akútne prechladnutie močového mechúra Všetky to veľmi dobre poznáme. V súčasnom počasí stačí malé premrznutie na to, aby sa nám odzrkadlilo na močovom mechúre. Nastáva nepríjemné pálenie, ku ktorému sa neraz pridávajú aj bolesti podbruška či krížov. Diagnóza je jasná. Akútne prechladnutie močového ústrojenstva. Najúčinnejším prostriedkom, ako pocítiť okamžitú úľavu, je podľa Trebenovej zápar z prasličky, ktorého paru necháme pod kúpacím plášťom pôsobiť na mechúr desať minút. Pri viacerých opakovaniach by mali problémy veľmi rýchlo ustúpiť. Príprava záparu je jednoduchá. Stačí jedna vrchovatá čajová lyžička rastlinky, ktorú zalejeme ? litra vody a necháme zapariť.

Obličkové, mechúrové kamene a piesok Problémy s močovým ústrojenstvom to nie je len zápal ciest. To sú aj problémy s pieskom a kameňmi v obličkách či v močovom mechúre. Kniha Zdravie z Božej lekárne vidí v prasličke roľnej účinného bojovníka aj proti týmto neduhom. Stačia sedacie kúpele z rastlinky, popri ktorých sa popíja prasličkový zápar. Ako pripraviť sedací kúpeľ

Ak sa chcete zbaviť nepríjemných kameňov či piesku, vyskúšajte sedací kúpeľ, ktorý pripravíte zo 100 g prasličky. Najideálnejšia je pochopiteľne čerstvá rastlinka, no v zimných mesiacov si spomôžete aj so sušenou. Tú dostanete kúpiť v špeciálnych obchodoch s bylinkovými čajmi. Uvedené množstvo bylinky dáte na noc do studenej vody a na druhý deň zohrejete do bodu varu. Následne pridáte do vody, ktorú máte pripravenú na kúpeľ. Ten by podľa Trebenovej nemal trvať dlhšie ako 20 minút a voda vo vani musí siahať nad obličky. Počas kúpeľa nezabúdame na popíjanie horúceho prasličkového záparu. Následnú potrebu na močenie je treba zadržať, aby sa potom pod tlakom kamienky a piesok z obličiek či mechúra vyplavili von. Po vyjdení z vane sa netreba osušiť, ale v kúpacom plášti na hodinu ľahnúť do postele.

Praslička roľná – liek na mnohé neduhy Aj keď je praslička preslávená najmä svojou silou pri liečbe chorôb močového ústrojenstva, nezaostáva ani v boji s ostatnými neduhmi. Priaznivo pôsobí na zastarané choroby a rany. Toto divé proso bojuje aj s reumou, nervovými ochoreniami a dnou. Rastlinka sa osvedčila tiež pri nahromadení vody v organizme, keď pôsobí mimoriadne odvodňujúco. Už odpradávna je známa svojou schopnosťou zastaviť krvácanie. Napr. pri dlhotrvajúcom krvácaní z nosa sa prikladá obklad z ochladeného prasličkového záparu. Pomáha zastaviť krvácanie z pľúc, maternice, žalúdka, zo zapálených hemoroidov a dokáže vyliečiť aj krvácajúce ďasná.

Aj na kožné problémy Množstvo žien trápia vyrážky. Praslička je liekom aj na hnisavé kožné vyrážky, zápaly nechtového ložiska, potenie nôh či na lupiny vo vlasoch. Pri týchto problémoch pomáhajú kúpele (postup ako pri sedacom kúpeli) či potieranie postihnutých miest prasličkovým záparom. Praslička proti rakovine a pri poškodení medzistavcových platničiek Výskumy rakúskeho biológa Richarda Willforta ukazujú, že praslička roľná je pri dlhodobom užívaní účinná v boji s rakovinou, pri ktorej zabrzdí rast zhubných tumorov, ktoré napokon vymiznú.

Aj mladé ženy trápia problémy s medzistavcovými platničkami. Podľa Trebenovej je rastlinka vhodná na takýto neduh. V tejto súvislosti pridáva autorka knihy príbeh 38-ročnej ženy, ktorá sa tri roky liečila na bolesti platničiek. Žene sa následne po jednom sedacom kúpeli z prasličky roľnej bolesti nadobro vytratili. Za skúšku nič nedáte Či ste už zástankyne alternatívnej medicíny v podobe bylinkovej kúry alebo nie, určite nám dáte za pravdu, že človek v stave choroby či bolesti túži vyskúšať každú možnosť, ktorá by mu priniesla uzdravenie či úľavu. Tak teda prasličke roľnej zdar.

Autor: Zuzana Hassanová Zdroj: www.diva.sk Link: http://www.diva.sk/…-minulostou/

Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM