ELA Správy Zo Slovenska

VEĽKÉ zmeny pri predčasnom a 13. dôchodku: Koho čakajú VÝHODY, ako sa menia roky a sumy?

Aké zmeny sa dotknú 13. dôchodku a pre koho bude výhodné ísť do predčasného?

Ilustračný obrázok k článku VEĽKÉ zmeny pri predčasnom a 13. dôchodku: Koho čakajú VÝHODY, ako sa menia roky a sumy?
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Novelu zákona o sociálnom poistení, podľa ktorej od tohto roka už nebude 13. dôchodok sociálnou dávkou a stane sa novou dôchodkovou dávkou, vo štvrtok schválil parlament.

Predčasný dôchodok

Novela sa dotkla aj odchodov do predčasného dôchodku po 40 odpracovaných rokoch. Podmienka 40 odpracovaných rokov na získanie nároku na predčasný dôchodok bude naviazaná na zmenu strednej dĺžky života, a to rovnakým spôsobom ako v prípade všeobecného dôchodkového veku.

Vek nároku na predčasný starobný dôchodok sa tak bude postupne zvyšovať.

Zmeny od 15. mája

„Pri predčasných dôchodkoch po 40 odpracovaných rokoch sa už nebude suma dôchodku krátiť len o 0,3 % za každých 30 dní, chýbajúcich do dosiahnutia dôchodkového veku. Rovnako, ako pri "klasických“ predčasných dôchodkoch, aj pri predčasných dôchodkoch po 40 odpracovaných rokoch sa bude suma dôchodku krátiť o 0,5 % za každých 30 dní, chýbajúcich do dosiahnutia dôchodkového veku," vysvetľuje novelu v praxi Jozef Mihál, daňový odborník a bývalý minister práce.

Zmeny platia od 15. mája 2024.

Kto požiada o predčasný dôchodok pred spomínaným dátumom, bude ho mať priznávaný a vypočítaný „po starom“. Ročník 1961 bude musieť mať odpracovaných 40 rokov a 2 mesiace. Ročník 1962 40 rokov a 4 mesiace atď.

Ako sa zvyšuje 13. dôchodok?

Starobní dôchodcovia, ako aj poberatelia iných druhov dôchodkov dostanú v tomto roku 13. dôchodok vo výške 606,30 eura.

Trinásty dôchodok bude dôchodkovou dávkou a bude stanovený ako priemerný dôchodok za predchádzajúci rok. Dávka bude podľa šéfa rezortu sociálnych vecí v tomto roku stáť 828 miliónov eur.

Ak bude priemerná výška daného druhu dôchodku nižšia ako 300 eur, suma 13. dôchodku bude minimálne 300 eur. V prípade nároku na viaceré dôchodkové dávky dostanú poberatelia len jeden 13. dôchodok, a to v sume, ktorá je najvyššia.

Trinásty dôchodok dostanú aj bývalí príslušníci bezpečnostných zborov. Vyhoveli sme aj združeniam, ktoré zastrešujú invalidných seniorov a to tak, že poberatelia, ktorí už dosiahli dôchodkový vek, dostanú 13. dôchodok vo výške 606,30 eura," uviedol minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Erik Tomáš s tým, že vláda bude môcť počas roka svojim nariadením kedykoľvek vyplatiť určitú časť 13. dôchodku skôr, pokiaľ to bude nevyhnutné.

Opozičná Sloboda a Solidarita (SaS) nepovažuje nové nastavenie 13. dôchodkov za sociálne ani solidárne. „Tento dôchodok nepokladám za solidárny ani za sociálny, lebo maximálnu výšku toho dôchodku dostanú tí dôchodcovia, ktorí majú najvyššie dôchodky, a minimálnu výšku dôchodku dostanú tí, ktorí majú najnižšie dôchodky,“ reagoval poslanec SaS Vladimír Ledecký.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

ZMENY PRI PREDČASNÝCH DÔCHODKOCH SCHVÁLENÉ! S účinnosťou od 15. mája 2024 sa menia dve dôležité pravidlá pre predčasné...

Posted by Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála on Thursday, April 18, 2024
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM