Zo zahraničia

Ukrajinci v brannom veku majú PROBLÉM: Nový pas už dostanú len na území Ukrajiny

Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, získajú pas len na území Ukrajiny.

Ilustračný obrázok k článku Ukrajinci v brannom veku majú PROBLÉM: Nový pas už dostanú len na území Ukrajiny
Zdroj: TASR/AP

Ukrajinská vláda schválila nové pravidlá, podľa ktorých bude možné mužom v mobilizačnom veku vydať pas len na Ukrajine. Nové pravidlá oznámené v stredu tak ešte viac sprísňujú opatrenia pre mužov v odvodovom veku, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Nové pravidlá

Nové opatrenie stanovuje, že pasy na cestovanie do zahraničia bude možné vydať mužom vo veku od 18 do 60 rokov len na území Ukrajiny. „Takéto pasy sa nebudú posielať samostatnému útvaru alebo zahraničnej diplomatickej misii Ukrajiny za účelom ich vydania,“ uvádza sa v opatrení vlády.

Tieto nové pravidlá sa nevzťahujú na občanov, ktorí môžu vycestovať za hranice aj v čase, keď je v krajine vyhlásené stanné právo, vrátane mužov so zdravotným znevýhodnením.

Nedostatok vojakov

V zahraničí žijú stovky tisíc mužov z Ukrajiny v odvodovom veku. Ukrajina pritom v súčasnosti trpí nedostatkom vojakov a musí sa brániť väčšej a lepšie vyzbrojenej ruskej armáde.

Nové opatrenie vlády bolo ohlásené len deň po tom, čo ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba oznámil pozastavenie konzulárnych služieb v zahraničí pre mužov z Ukrajiny v mobilizačnom veku, a to až do 18. mája.

Zodpovednosť voči vlasti

Minister vo svojom statuse zároveň kritizoval Ukrajincov žijúcich v zahraničí za to, že neslúžia svojej vlasti, pričom poukázal na to, že napriek tomu chcú „prijímať od štátu služby“.

„Život v zahraničí nezbavuje občana jeho zodpovednosti voči vlasti,“ upozornil Kuleba na sociálnej sieti X.

Ako je známe, začiatkom apríla ukrajinský parlament prijal zákon, ktorý upravuje pravidlá mobilizácie, pričom – okrem iného – sprísňuje pravidlá vojenskej registrácie či sankcie pre osoby, ktoré sa službe v armáde vyhýbajú.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Foto: ilustračné

Ďalšie lákavé články

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM