ELA Správy Politika

Som uťahaný ako kôň! Fico odpracoval v závode NOČNÚ, spomínal na hodnoty socializmu

Predseda vlády Robert Fico oslávil 1. máj prácou a absolvoval nočnú zmenu z utorka na stredu s pracovníkmi závodu ZKW Slovakia, s. r. o., v Krušovciach pri Topoľčanoch.

Ilustračný obrázok k článku Som uťahaný ako kôň! Fico odpracoval v závode NOČNÚ, spomínal na hodnoty socializmu
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Uviedol, že je potrebné hovoriť so zamestnávateľmi o podiele nočnej práce na Slovensku, ktorý je najvyšší v rámci Európskej únie a rokovať aj o nočných príplatkoch.

Uťahaný ako kôň

„Klobúk dole pred všetkými zamestnancami,“ zhodnotil po skončení zmeny v závode na produkciu svetelných systémov a elektroniky so zhruba 3000 zamestnancami.

Pracoval pri komponentoch do svetlometov a ocenil pracovné nasadenie kolektívu pracovníčok. Pred začatím zmeny sa stretol aj manažmentom závodu.

„Som vcelku trénovaný človek, trénujem prakticky každý deň, ale môžem vám povedať, že som uťahaný ako kôň. Včera som nespal, išiel som od šiestej rána a nastúpil som na nočnú. Ale môžem vám povedať, že je to obrovská záťaž na ľudí,“ povedal Fico.

Zvyšovanie minimálnej mzdy

Vláda SR má podľa neho záujem zvyšovať minimálnu mzdu a podľa jej zámeru by v rokoch 2026 až 2027 mala dosiahnuť 1000 eur.

„Na minimálnu mzdu sú naviazané ďalšie príplatky, vrátane príplatku za prácu v noci. Ak zostanú na minimálnu mzdu naviazané, tak budú rásť s ňou,“ povedal.

Druhá možnosť je podľa jeho vyjadrenia odčleniť tieto veličiny a nájsť v spolupráci so zamestnávateľmi iný parameter.

„Takže nateraz stúpa s minimálnou mzdou aj príplatok za nočnú prácu a myslí si, že ľudia si ho zaslúžia. Mňa po zmene bolí celý človek,“ doplnil.

V noci pracujeme veľa

Podiel nočnej práce na Slovensku je v porovnaní s ostatnými krajinami vysoký a podľa Fica sú odvetvia, kde sa nemôže prevádzka zastaviť.

No sú aj také, kde by zamestnávatelia mohli túto prácu prehodnotiť a upustiť od nočných zmien zamestnancov.

„Chápem, existuje nejaká miera únosnosti, nechceme urobiť nejaké rozhodnutia a opatrenia, ktoré by poškodzovali slovenskú ekonomiku, musí byť rovnováha medzi záujmami zamestnancov, ktorých ja mimoriadne chcem zastupovať a zamestnávateľov, na ktorých mi ako premiérovi musí záležať, lebo si ich vážim, že vytvárajú pracovné miesta a tvoria hospodársky rast Slovenska,“ doplnil.

Hodnoty bývalého režimu

Fico sa tiež pri príležitosti osláv 1. mája prihováral ľuďom, ktorí majú pozitívny sentiment ku komunistickému totalitnému režimu. „Ľudia vytvárali hodnoty najmä do roku 1989, keď boli vytvorené strategické perly nášho hospodárstva, ktoré boli potom hnusne sprivatizované a zneužité,“ povedal na tlačovke.

Prečítajte si aj:

Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM