ELA Správy Rôzne

Saharského prachu naďalej pribúda a bude to ešte HORŠIE: Kedy sa ho zbavíme?

Saharského prachu na Slovensku podľa meteorológov naďalej pribúda. Najviac sa ho nachádza nad západným Slovenskom, v Žilinskom kraji, na západe Banskobystrického kraja a na hornom Spiši.

Ilustračný obrázok k článku Saharského prachu naďalej pribúda a bude to ešte HORŠIE: Kedy sa ho zbavíme?
Zdroj: Dnes24.sk

Postupne sa ale dostane nad celé územie. Naďalej znižuje dohľadnosť. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na sociálnej sieti.

Maximum koncentrácie saharského prachu podľa SHMÚ na Slovensko ešte len príde. „Očakávame ho v pondelok tesne pred prechodom studeného frontu od západu. Studený front ukončí mimoriadne teplú periódu a zároveň vyčistí vzduch,“ dodal.

Saharský prach zašpiní autá

Situácia sa nezlepší ani s príchodom nového týždňa a vlastne aj mesiaca. Môžeme povedať, že to bude ešte horšie.

„Na Veľkonočný pondelok sa očakáva najvyššia koncentrácia saharského prachu nad Slovenskom. Prachová záťaž sa v pondelok popoludní a k večeru bude pohybovať na úrovni 4280 mgr/m2,“ informuje iMeteo.sk.

Od západnej Európy bude navyše postupovať studený front, ktorý k nám prinesie zrážky i možné búrky. Dážď tak stiahne prach k zemskému povrchu. Ak ste si kvôli veľkonočným sviatkom umyli auto a nemáte ho v garáži, robili ste to zbytočne.

Situácia sa na čas upokojí

Ešte aj v utorok a stredu treba nad našim územím počítať so saharským prachom. Nebude ho však až tak veľa ako v týchto dňoch resp. v pondelok.

Následne sa zo Slovenska stiahne, ale nie na dlho. Už v najbližší víkend sa k nám totiž vráti opäť.

Priaznivé poveternostné podmienky sa postarajú o to, že opäť budeme zaznamenávať vysoké koncentrácie prachu v ovzduší. Zašpinené okná či autá tak počas týždňa neumývajte, neoplatí sa to.

Ilustračné foto

Prečítajte si aj:

Zdroj: iMeteo.sk/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM