Zo zahraničia

EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19.

Ilustračný obrázok k článku EMA požaduje aktualizáciu vakcín proti covidu pred ďalšou očkovacou kampaňou
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19, informuje TASR.

Najrozšírenejším variantom na svete je teraz variant JN.1, ktorý „predbehol“ subvariant XBB, na ktorú cielia najnovšie vakcíny, pripomenula EMA v tlačovej správe citovanej agentúrou AFP.

Mimoriadna pracovná skupina EMA vo svojom vyhlásení uviedla, že odporúčala aktualizovať vakcíny proti covidu pre očkovaciu kampaň na roky 2024/25 tak, aby sa zamerali na nový variant JN.1.

„Spoločnostiam, ktoré v súčasnosti vyvíjajú nové vakcíny proti covidu, ktoré nie sú zamerané na JN.1, sa odporúča, aby nás kontaktovali a prediskutovali stratégie zmeny zloženia svojich vakcín,“ spresnila EMA.

EMA pripomenula, že aj keď pre COVID-19 už neplatí stav globálnej zdravotnej núdze, vírus naďalej cirkuluje a spôsobuje aj úmrtia.

Najnovší epidemiologický bulletin Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) uvádza za marec približne 4500 úmrtí v súvislosti s covidom a 275-tisíc nových prípadov nákazy hlásených z rôznych častí sveta.

Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus v máji 2023 odvolal stav globálnej núdze v oblasti verejného zdravia vyhlásený pre covid. Stalo sa tak viac ako tri roky po prvom zistení vírusu SARS-CoV-19 v čínskom meste Wu-chan.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM